Boter, margarine of halvarine....?

Wat is de beste keuze....

Daar gaat ie dan.... m'n eerste blog!
Toen ik net met de studie begon en steeds meer over voeding ben gaan lezen kwam ik deze discussie vaak tegen, want wat is nu het beste als broodsmeersel? Eerst even een korte uitleg van deze 3.

Boter

Roomboter is gekarnde room van volle melk, zo'n 80-90% is melkvet. Het bevat van deze 3 wel de meeste verzadigde vetzuren, maar het is een natuurlijk product waardoor het lichaam het herkent en het kan afbreken. Ook is er halfvolle boter, dit wordt gemaakt van gekarnde room van half-volle melk. Dan bestaat er nog een gezouten en een ongezouten versie.

Margarine

Margarine is een surrogaat voor boter, en bevat geen melkvet maar plantaardige olien. Margarine is uitgevonden in 1869 in opdracht van Napoleon, wie een broodsmeersel voor zijn soldaten wou, wat lang houdbaar was en onderweg niet zou bederven.
Margarine bestaat uit plantaardige olien, dus een natuurproduct zou je denken, maar er is in de fabriek zoveel veranderd aan de substantie. Het is van vloeibaar gehard, waarbij transvet (lees slecht vet) onstaat, en het smeerbaar wordt. Ook worden er vit. A en D toegevoegd, boter bevat dit van nature al. Als er geen kleurstoffen in margarine zaten, zou het donkergrijs zijn geweest....

Halvarine

Halvarine is ongeveer gelijk aan margarine, maar het bevat de helft aan kcal, dus wordt dit bij mensen wie willen afvallen vaak aangeraden. Net als bij margarine is halvarine gefabriceerd en dus niet zo 'gezond' als het zich voordoet. Het lichaam herkent het niet en kan het moeilijk afbreken.

Dus....

Jaren geleden kwam echte boter in een verkeerd daglicht te staan. Doordat het veel verzadigd vet bevat, zou het schadelijk zijn voor de mens en zou het hart- en vaatziekten veroorzaken. Margarine/halvarine kwamen toen in opkomst en zijn er in vele soorten met allerlei gezondheidsclaims: "Verlaagd cholesterol", "minder kans op hart- en vaatziekten" e.d. Ook wordt tegenwoordig omega 6 toegevoegd. Dit is een gezond essentieel vetzuur, wat we allemaal nodig hebben, maar dan moet het wel in goede verhouding zijn met omega 3 (ook een essentieel vetzuur). Verhouding 6:1 zou het meest ideaal zijn, nu is dat bij veel mensen soms wel 30:1 , wat dan juist weer schadelijk is. In veel onderzoeken de afgelopen jaren blijkt dat juist deze verkeerde verhouding hart- en vaatziekten veroorzaakt.

Conclusie

Zoveel mensen, zoveel meningen.... Na er veel over te hebben gelezen kies ik voor echte boter, nog lekkerder ook! Smeer wel met mate, want het bevat iets meer kcal dan margarine/halvarine, maar het bevat de minste toevoegingen. Als zelfs micro-organismen na maanden de margarine nog niet bederven, waarom zullen wij het dan wel eten?