Pompoenen

In deze blog pompoenen in de hoofdrol!
De herfst is al een tijdje aangebroken en daar horen natuurlijk pompoenen bij!
Ze zijn ongeveer verkrijgbaar van september tot en met maart, maar vooral in oktober en november worden ze het meest gegeten!

Verschillende soorten

Zoals hiernaast op de mooie afbeelding van Hello Fresh te zien is zijn er veel soorten eetbare pompoenen, allemaal met hun eigen smaak en bereidingswijze.  
Er bestaan er nog meer, maar dit zijn de meest gangbare.
Pompoenen zijn familie van de komkommer-achtigen waar ook alle soorten meloenen, augurken en courgettes bijhoren. 
Ze zijn lang houdbaar, je kunt ze vaak wel 2 maanden en soms nog langer bewaren.
Bewaar ze op een koele droge plek, maar niet kouder dan 8 graden.

Super voedzaam

Pompoenen bevatten veel vezels en maar weinig (maar 20 kcal per 100 gram) calorieen, dubbel voordeel dus!
Verder bevatten ze veel goede voedingsstoffen zoals de vitamines A en C, magnesium, kalium, zink en ijzer.
Ook zitten ze vol met betacaroteen, wat vooral goed is voor onze ogen en huid. Super voedzaam dus! 

Veelzijdig

Pompoenen zijn een hele veelzijdige groente.
Je kunt er natuurlijk soep van maken, maar je kunt ze ook in plakken roosteren, smoren, stoven in een stoofpotje, roerbakken of verwerken in een hartige taart.
Ook kun je er zoetere dingen mee maken, denk aan pompoenbrood, muffins, of pompoentaart!
Je kunt er zelfs smoothies mee maken, heel veelzijdig dus!

Pompoenen 'slachten'

Het kan een heel karwei zijn om een pompoen te slachten. 
Zorg dat je een groot echt scherp mes hebt. 
Leg de pompoen op een snijplank en snij 'm eerst half door. Je kunt nu met een een lepel de draden en de pitten eruit lepelen.
Daarna kun je beide helften in dunne parten snijden en daarna eventueel nog in blokjes.
De schil kan er gewoon omheen blijven, dus dat scheelt een hoop werk!
Wil je de schil er liever af, dan is dat het handigst om te doen wanneer je smalle parten hebt gemaakt.
Vind je de pompoen te hard om te snijden? Dan kun je er ook eerst een paar gaten in prikken, en 'm dan een paar minuutjes in de magnetron doen, dan is hij wat zachter geworden. 

Eet smakelijk!