6 fabels en feiten over voeding die jij wilt weten!

#1. 'Vruchtensap bevat net zoveel calorieën als frisdrank' 

FEIT
Veel mensen denken dat vruchtensap gezond is, maar dat valt tegen… Ook als je het zelf vers perst.
Voor 1 glaasje sinaasappelsap heb je wel 4 - 5 perssinaasappels nodig. Je krijgt dus in een paar slokken alle fruitsuikers van 4 - 5 sinaasappels binnen, terwijl de vezels in de pers achterblijven. Deze hoeveelheid suiker wordt snel in je lichaam opgenomen. Koop je kant en klaar in pak, zit er vaak nog extra suiker aan toegevoegd.
Beter is om gewoon de hele sinaasappel te eten, met vezels en al, zo krijg je het hele 'totaalpakketje' binnen, en ben je ook eerder verzadigd. Niemand eet achter elkaar 4 - 5 sinaasappels op!
(In dit voorbeeld de sinaasappel, maar dit geld voor alle vruchtensap zo)


#2. ‘Normaal bewegen' is net zo goed als sporten

FEIT
De richtlijn van de gezondheidsraad Nederland is dat volwassenen een half uur per dag moeten bewegen. 
Maar dat hoeft niet meteen actief sporten te zijn.  Dagelijkse activiteiten zoals fietsen of (stevig) doorwandelen tellen ook mee. Al is meer beweging altijd nog beter. Het is beter om iedere dag minimaal die 30 minuten in beweging te komen, dan dagen niet en vervolgens een uur keihard te gaan sporten.
(Bewegen is goed, meer bewegen is beter!) 


#3. ' Een magnum bevat evenveel vet of calorieën als een pakje boter'

Het wordt vaak gezegd, maar is bovenstaande uitspraak nu een feit of een fabel?

Gelukkig is het een FABEL
Het komt er zelfs in de verste verte niet bij in buurt.
Een pakje roomboter (gemiddeld 250 gram) bevat 1862 calorieën (745 calorieën per 100 gram). .
Een Magnum classic van 110 milliliter bevat 260 calorieën (220 calorieën per 100 milliliter) .
Totaal niet te vergelijken met een pakje roomboter dus.
Natuurlijk bevat een magnum wel veel meer suikers en is een magnum niet gezond als je wil afvallen. Het biedt geen voedzame stoffen, dus het zijn grotendeels 'lege kcal'. Af en toe genieten van een magnum kan best, maar met mate...


#4. 'Van bananen word je dik'

FABEL
Veel mensen denken dat je geen bananen mag eten als je wilt afvallen, vanwege de grote hoeveelheid suikers die erin zitten. Maar een banaan is juist hartstikke voedzaam:

Een gemiddelde banaan bevat tussen de 105 en 130 kcal. En:
Kalium: 12% van de ADH
Vitamine B6: 20% van de ADH
Vitamine C: 17% van de ADH
Magnesium: 8% van de ADH
Koper: 5% van de ADH
Mangaan: 15% van de ADH
Vezels: 3.1 gram

Je komt aan als je meer kcal binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Als je wilt afvallen kun je prima iedere dag een banaan eten, als je daarbij niet meer binnenkrijgt dan je verbruikt. 
Variatie is wel belangrijk, dus wisselen met verschillend fruit kan geen kwaad. Maar een banaan is een prima tussendoortje, het verzadigd goed, geeft je veel nuttige voedingsstoffen en veel energie om de rest van de morgen/middag door te komen. (ter vergelijking: een gevulde koek bevat ruim 200 kcal, en bied je lichaam niks voedzaams)


#5. 'Bruine rietsuiker is gezonder dan de gewone witte suiker'.

 Suikers worden veel gebruikt. Het is goedkoop, het kan producten langer houdbaar maken en veel mensen vinden het lekkerder. Maar gezond is suiker niet... Is rietsuiker dan gezonder?

Het is een: FABEL
Bruine rietsuiker en gewone witte suiker bestaan allebei uit glucose en fructose en ze bevatten evenveel calorieën. Rietsuiker is 1 keer minder geraffineerd en bevat nog een klein deel mineralen, maar daarmee kom je lang niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mineralen. Dus rietsuiker is niet gezonder.


 #6. Een speklapje is bijna 15 keer zo vet als kipfilet

FEIT
Kipfilet bevat onbereid zo’n 1,5 tot 2% vet. Een onbereid speklapje bestaat bijna 1/3 uit vet. Ook is een groot deel van vet uit een speklap verzadigd vet. Verzadigd vet is het verkeerde ongezonde vet. Te onthouden aan de V van Verzadigd is Verkeerd. 
Qua calorieën is het verschil dan natuurlijk ook enorm. 100 gr kipfilet bevat zo’n 110 kcal en 100 gr speklap zo’n 320 kcal. Dat is 3 keer zoveel (!)

 

"Met de jaren komen er kilo's bij die er niet meer afgaan. Tot de maat vol is, letterlijk en figuurlijk. Met het Eet & weet plan zit ik nu onder m'n streefgewicht. Mijn kleren passen weer en ik ben een blijer mens geworden."

- Vera, 65 jaar -

GewichtsbeheersingNU

  • Voedings- en Gewichtsconsulent
  • Gezond afvallen
  • Lekker blijven eten
  • Meer energie
  • Persoonlijk advies 'op maat'
  • Blijvend resultaat door gedragsverandering
  • Grip op je eetpatroon
  • Individueel of in groep
  • Geen hypes, shakes of supplementen
  • Gratis kennismaking