8 x genieten op vakantie, zonder aan te komen!

Vakantie is genieten

Veel mensen die aan het afvallen zijn, hebben hier tijdens de vakantie opeens minder zin in. Vakantie is genieten en het is dus zonde om steeds op te moeten letten (vinden ze).

Misschien voelt dat voor jou ook zo?
Je hoeft ook niet alleen maar gezonde keuzes te maken!
In deze blog geef ik je 8 simpele, eenvoudige tips, waarbij jij jezelf niet alles hoeft te ontzeggen, maar waarmee je niet aankomt tijdens je vakantie. (Want dat zou jammer zijn toch?) 


#1. Tijdens de reis
Of je nu een met het vliegtuig, trein of met de auto gaat, onderweg is het lekker makkelijk om voor een snelle (ongezonde) snack te gaan. Lang wachten op het vliegveld kan al een grote uitdaging zijn. Ga liever je tijd verdrijven in de tijdschriftenkiosk in plaats van met koffie en een stuk vlaai. 

Zorgt dat je altijd een gezonde snack bij de hand hebt zoals een stuk fruit of noten.
Dit geldt ook voor de wegrestaurants en tankstations. Hier is de verleiding groot om extra’s te kopen. Zorg voor gezonde snacks in de auto, bijvoorbeeld volkorenbrood, fruit en andere gezonde tussendoortjes.


#2. Zorg voor regelmaat
Waarschijnlijk heb je tijdens je vakantie een ander ritme hebt dan normaal. Je staat misschien wat later op? Eet daardoor op andere tijden? Eet wellicht andere producten? Je lichaam houdt van regelmaat.

Kijk wat je kunt doen om je lichaam te laten weten waar het aan toe is. Als je dagen anders zijn dan buiten de vakantie, kun je misschien een vast ‘vakantieritme’ aanhouden. Dat geeft je rust, zodat je meer kunt genieten en lekkerder in je vel zit.


#3. Ontbijten op vakantie
Als je op de camping of in een appartement bent, kun je zelf een ontbijt maken, en hoeft dat misschien niet veel anders te zijn dan thuis. Maar ben je in een hotel, of ergens anders met een ontbijtbuffet is de uitdaging waarschijnlijk wat groter. Er is vaak veel keuze, en alles is lekker en wil je proeven. Zo zijn er vaak lekkere zoete broodjes, gebakken eieren en bacon of zelfs lekkere taartjes. 

Dit is erg lekker natuurlijk, maar je kunt ook kiezen voor een broodje met beleg of zuivel met muesli en vers fruit. Natuurlijk kun je best eens zondigen tijdens je ontbijt op vakantie, maar kies hier bijvoorbeeld een paar dagen voor uit en niet iedere dag.


#4. Bewegen tijdens je vakantie
Als je een beetje actief op vakantie bent, kun je behoorlijk wat calorieën verbranden. Zeker met hogere temperaturen gaat het heel hard met het verbranden van calorieën. Als je een uur wandelt verbrandt je gemiddeld tussen de 300 en 500 calorieën. Dit is natuurlijk afhankelijk van het tempo dat je loopt en hoe de weg is waarop je loopt. Als je omhoog gaat kost dat meer energie dan een rechte weg.

Ook zwemmen veel mensen als ze op vakantie zijn. Je gebruikt hiermee al je spieren en je bent lekker ontspanning bezig. Als je aan het zwembad of op het strand ligt kun je dus af en toe een lekker stukje zwemmen voor extra kcal verbruik.


#5. Bij halfpension
Hier wordt vaak alleen ‘s morgens en/of ‘s avonds eten geserveerd. Zorg dat je zelf de rest van de dag wat voedzame keuzes maakt.

Eet bijvoorbeeld wat fruit tussendoor, er zijn zoveel lekkere soorten vers, sappig fruit in warme landen. Ook lichte salades, crackers met beleg, rijstwafels of noten kunnen een goed tussendoortje zijn.


#6. Bij een All-inclusive vakantie
Dit is de grootste uitdaging, want er is eigenlijk geen moment op de dag dat er geen eten wordt aangeboden. Beslis voor jezelf of je ook echt overal aan mee doet, of dat je alleen tijdens het ontbijt en avondeten langs het buffet loopt, ‘s middags langs de saladebar en tussendoor alleen fruit eet.

Eet alleen als je ook echt honger hebt. Kies zoveel mogelijk voor voeding in plaats van vulling, zoals volkorenproducten, groenten en fruit.

Kies ook bij de toetjes bewust. Je kunt een toetje best een keer overslaan. Of kies of/of in plaats van en/en.
Of je kunt vers fruit nemen. Misschien zijn er nieuwe soorten om uit te proberen en het fruit is vaak al schoongemaakt en in stukjes gesneden. Hartstikke makkelijk dus!

Let bij het opscheppen ook op je verhoudingen tussen de producten. Bijvoorbeeld: veel fruit met een beetje ijs of pudding. Veel groenten en salade met een stukje vis of mager vlees, en weinig rijst/aardappel/friet of pasta.


#7. Avondeten tijdens je vakantie
Je kunt tijdens je avondeten ook heel goede keuzes maken. Salades zijn vaak lekker fris en bevatten minder calorieën. Je kunt ook kiezen voor gerechten met mager vlees en vis.

Je hoeft niet alles op 1 dag te proeven, als je bijvoorbeeld 6 dagen een dinerbuffet hebt, kies je de ene dag voor het één, de volgende dag voor wat anders. Zo kun je van alles proeven, en hoef je jezelf niet alles te ontzeggen.


#8. Verstandige keuzes
Ieder eetmoment heb jij weer de keuze. Wil je een ijsje? Neem dan een waterijsje of hoorntje in plaats van een hele coupe. Drink sowieso de hele dag (veel) water, dat geeft je een goed gevoel, en je bespaart flink kcal als je het vergelijkt met frisdrank of alcohol. Kies bij alcohol ook bewust, heerlijk een lekkere cocktail in de zon, maar misschien niet meer dan 1 per dag. 

Probeer ook aan te voelen waar je blij van wordt. Is dat iedere keer (veel) eten, veel suikers en extraatjes en veel luieren. Of is je lichaam en daarmee je hoofd blijer met af en toe wat actiefs doen, en ook gezonde keuzes maken.


Wees niet teleurgesteld
Als het niet lukt om af te vallen tijdens je vakantie, wees dan niet teleurgesteld. Gelijk blijven is ook prima. Zie je vakantie inderdaad als een moment waarop je kunt genieten, maar haal dat ‘genieten’ niet alleen uit eten en drinken.

Eenmaal thuis pak je je gezonde eetpatroon weer op, en je zult merken dat je zo weer in je gezonde ritme zit.
Fijne vakantie!

 


Naar een gezond gewicht, zonder wéér een nieuw dieet?
Doe mee met de GRATIS 5 daagse kickstart

Ik weet nu wat ik kan en moet eten. Ik heb er meer energie van gekregen en zit beter in mijn vel.

- Wietske, 25 jaar -

GewichtsbeheersingNU

  • Voedings- en Gewichtsconsulent
  • Gezond afvallen
  • Lekker blijven eten
  • Meer energie
  • Persoonlijk advies 'op maat'
  • Blijvend resultaat door gedragsverandering
  • Grip op je eetpatroon
  • Individueel of in groep
  • Geen hypes, shakes of supplementen
  • Gratis kennismaking