De 4 slechtste momenten om jezelf te wegen

De weegschaal: Sta je er regelmatig op, of heb je een haat-liefde verhouding met dat ding?

De weegschaal is een prima hulpmiddel om snel je gewicht te checken, maar realiseer je dat je gewicht van dag tot dag altijd schommelt.

Experts raden aan om je niet vaker dan één keer in de week te wegen.
In dit artikel deel ik dé 4 slechtste momenten om jezelf te wegen met je.

Maar eerst nog even dit:

“Je bent meer dan het getal op de weegschaal!”


Hoe je je voelt en hoe je kleding zit is veel belangrijker dan het getal.
Maar het getal is meetbaar en hoe je je voelt niet. Dat staat niet zwart op wit. 
Vaak hoor ik van mensen die aan het afvallen zijn, dat ze soms wel iedere dag op de weegschaal staan. “Gewoon even wegen. Ik heb gisteren zo’n goede dag gehad, nu moet er wel wat af zijn”.

Op goede momenten geeft de weegschaal het getal waar je op hoopte, maar op andere dagen is er opeens 
1 kilo bij…. Terwijl je gisteren juist zo’n eind gefietst hebt!  

Voordat je meteen de handdoek in de ring gooit en er een reep chocola bij pakt om de teleurstelling weg te eten: lees even verder… Op deze 4 momenten kun je jezelf beter niet wegen. #1.  De dag na een flinke workout / training
Het is verleidelijk om na een sportmoment meteen te checken of er al wat af is, maar dat kun je beter niet doen. Flink zwaar sporten zorgt namelijk voor piepkleine scheurtjes in je spieren (spierpijn) en je lichaam vult die spiertjes met vocht en eiwitten om te herstellen. Dat klinkt naar, maar juist hierdoor wordt je sterker! Alleen kan het er eerst voor zorgen dat de weegschaal wat omhoog gaat. Wacht dus 2-3 dagen na je training tot je jezelf gaat wegen.

 #2.  Na een uitgebreide maaltijd of een flink bord soep
Ben je uit eten geweest en de volgende dag meteen 1,5 kilo zwaarder?  
Als je uit eten gaat, zijn de maaltijden vaak een stuk zouter dan je thuis zou eten. Ook kant-en-klaar maaltijden en soepen zijn vaak ontzettend zout, en zout zorgt ervoor dat je lichaam extra vocht vast houdt. Weeg dus niet meteen de volgende dag, maar een dag later, dan is dat vocht vaak wel weer weg. Ook weegt je darminhoud wat, dus heb je echt flinke porties gehad en ben je nog niet naar het toilet geweest, kan de weegschaal daardoor wat hoger zijn. 
(TIP: Als je merkt dat je vocht vast houdt, vooral goed blijven drinken!)#3. De dag na een lange vlucht

Na je vakantie opeens een paar kilo zwaarder? Misschien valt het mee en ligt het vooral aan de vlucht. 
Als je 4 uur of langer in het vliegtuig zit, raakt je lichaam uit balans. Door de hoogte, het lange stilzitten en de droge lucht kun je een opgeblazen buik krijgen en daardoor weeg je zwaarder. Vermijd alcohol en koffie en drink zo veel mogelijk water. En weeg jezelf niet eerder dan 2-3 dagen na je vlucht. 

#4. De week voor je menstruatie
De laatste dagen voor je menstruatie houdt je lichaam door de hormonale veranderingen meer vocht vast en dat voel je. 

Sommige vrouwen ervaren een enorm opgeblazen gevoel. Schrik dus niet als je je broek ineens moeilijk dicht kan en ga in deze dagen vooral niet op de weegschaal staan. 

Waarschijnlijk word je niet blij van het getal, en het zegt ook niet zoveel, want vanaf dat je menstruatie goed op gang is gekomen, ben je het vaak ook weer snel kwijt.# En verder….
* Als het ineens een dag of een periode veel warmer weer is, slaat je lichaam ook extra vocht op. Merk je dat je dikkere enkels of voeten hebt, of dat je vingers wat dikker zijn? Dit is vocht!
Blijf goed water drinken, en trek je niks aan van het getal op de weegschaal.  Als het weer is afgekoeld, laat je lichaam het extra vocht vanzelf weer los. 

* Het tijdstip van de dag maakt ook uit. Vrijwel iedereen is ’s avonds wel een kilo zwaarder dan ’s morgens. (sommige mensen zelfs wel meer) Dit komt vooral door alles wat je de hele dag eet of drinkt. 
Ga dus zeker niet meerdere keren per dag wegen, of de ene keer ’s morgens en een dag later ’s avonds, want dan heb je geen eerlijke vergelijking. De meeste weegschalen geven alleen je gewicht in kilo's aan.

Als gewichtsconsulent werk ik met een uitgebreidere weegschaal die o.a. ook je vet-, vocht- en spiermassa meet. Zo ontstaat er een beter beeld van je lichaamssamenstelling.

Wil je thuis je gewicht goed bij houden?
Weeg dan bij voorkeur 1 keer per week op een vaste dag en tijdstip. 
Bijvoorbeeld iedere vrijdagmorgen, voordat je je aankleed en al naar het toilet bent geweest.

 

“Te vaak wegen kan frustratie geven, focus je op je gevoel i.p.v. het getal.”

 


Naar een gezond gewicht, zonder wéér een nieuw dieet?
Doe mee met de GRATIS 5 daagse kickstart

Ik heb geleerd dat gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn en het is veel lekkerder dan ik dacht.
Doordat ik geleidelijk mijn eetpatroon/leefstijl heb veranderd kan ik dit goed vasthouden en val ik niet terug in m'n oude patroon.

- Rianne, 30 jaar -

GewichtsbeheersingNU

  • Voedings- en Gewichtsconsulent
  • Gezond afvallen
  • Lekker blijven eten
  • Meer energie
  • Persoonlijk advies 'op maat'
  • Blijvend resultaat door gedragsverandering
  • Grip op je eetpatroon
  • Individueel of in groep
  • Geen hypes, shakes of supplementen
  • Gratis kennismaking