In deze blog hebben pompoenen de hoofdrol!
De herfst is al een tijdje aangebroken en daar horen natuurlijk pompoenen bij!
Ze zijn langer verkrijgbaar, maar vooral in oktober en november worden ze het meest gegeten!
Er zijn veel soorten eetbare pompoenen. De meest bekende 'gewone' oranje pompoen, de flespompoen, de oranje hokkaido, de spaghetti pompoen en de kabocha. Allemaal met hun eigen smaak en bereidingswijze. Er bestaan er nog meer, maar dit zijn de meest gangbare. Hieronder in de bijlage vind je een handige PDF van Hello fresh met deze soorten en de uitleg hoe je ze kunt gebruiken.
Pompoenen zijn familie van de komkommer-achtigen waar ook alle soorten meloenen, augurken en courgettes bijhoren.
Ze zijn lang houdbaar, je kunt ze vaak wel 2 maanden en soms nog langer bewaren. Bewaar ze op een koele droge plek, maar niet kouder dan 8 graden.
Pompoenen bevatten veel vezels en maar weinig (maar 20 kcal per 100 gram) calorieen, dubbel voordeel dus! Verder bevatten ze veel goede voedingsstoffen zoals de vitamines A en C, magnesium, kalium, zink en ijzer. Ook zitten ze vol met betacaroteen, wat vooral goed is voor onze ogen en huid. Super voedzaam dus!
Pompoenen zijn een hele veelzijdige groente.
Je kunt er natuurlijk soep van maken, maar je kunt ze ook in plakken roosteren, smoren, stoven in een stoofpotje, roerbakken of verwerken in een hartige taart.
Ook kun je er zoetere dingen mee maken, denk aan pompoenbrood, muffins, of pompoentaart!
Je kunt er zelfs smoothies mee maken, heel veelzijdig dus!
Het kan een heel karwei zijn om een pompoen te slachten.
Zorg dat je een groot echt scherp mes hebt.
Leg de pompoen op een snijplank en snij 'm eerst half door. Je kunt nu met een een lepel de draden en de pitten eruit lepelen.
Daarna kun je beide helften in dunne parten snijden en daarna eventueel nog in blokjes.
De schil kan er gewoon omheen blijven, dus dat scheelt een hoop werk!
Wil je de schil er liever af, dan is dat het handigst om te doen wanneer je smalle parten hebt gemaakt.
Vind je de pompoen te hard om te snijden? Dan kun je er ook eerst een paar gaten in prikken, en 'm dan een paar minuutjes in de magnetron doen, dan is hij wat zachter geworden.
Ik weet nu beter wat gezond is, voorheen lette ik alleen op het aantal kcal in voeding en niet of het gezond is of niet.
Ik ben gezonder gaan eten.